We gebruiken Cookies om functies voor social media te bieden of om website verkeer te analyseren.
Privacyverklaring
 • Opleiding pedicure
 • Inhoud
 • Opleidingsspecificatie
 • Examen
 • MBO pedicure opleiding
 • Opleiding medisch pedicure

Waarom een opleiding pedicure?

Denk je erover om pedicure te worden? Dan ben je hier aan het goede adres. Natuurlijk wil je dan weten wat een pedicure allemaal doet en, misschien nog belangrijker, wat de werkmogelijkheden zijn van een pedicure. Werk zat! 

Is een opleiding pedicure iets voor jou?

Om te weten of een opleiding pedicure iets voor jou is, moet je natuurlijk ook weten wat het vak inhoudt. Als pedicure lever je een belangrijke bijdrage aan de verzorging van voeten. Kleine klachten worden weggenomen en grotere klachten voorkomen. De pedicure geeft advies over voetverzorging en goede schoenen en verwijst door als er serieuze problemen zijn. Hij/zij behandelt (aandoeningen van) de huid en de nagels van de voeten volgens voorgeschreven regels en verkoopt voetverzorgende producten. Een mooi beroep als je het ons vraagt! Daarom volg jij een opleiding pedicure! 

Je vak verstaan en sociaal zijn

De pedicure moet niet alleen zijn/haar vak verstaan, maar ook goed met allerlei mensen kunnen omgaan. Het is een dooddoener, maar jij stelt de klant centraal. In dit beroep zijn ook een zelfstandige houding, gestructureerd werken en aandacht voor hygiëne heel belangrijk. Kortom, jij zorgt voor goed verzorgde, schone en mooie voeten van jouw klant. En jouw klant gaat met een goed gevoel naar huis.

Checklist

Om te kijken of een opleiding pedicure iets voor jou is, hebben wij een korte checklist gemaakt met kenmerken die bij een pedicure in spé passen: 

 • Je hecht veel waarde aan gezondheid en hygiëne.
 • Je bent geïnteresseerd in de nieuwste methoden en technieken om voetproblemen zo goed mogelijk te verhelpen.
 • Je vindt het leuk om je te verdiepen in de anatomie en fysiologie van het menselijk lichaam en met name de voeten.
 • Je houdt ervan om met mensen om te gaan en ze te helpen met hun fysieke problemen.
 • Je kunt zelfstandig werken en bent bereid om flink aan te pakken.

 Waarom een pedicure opleiding bij Acuive?

 • Jij leert voor een door ProVoet geaccepteerd branchediploma - kan zelfs al binnen 5 maanden.
 • Jij volgt een persoonlijk studietraject en studeert in je eigen tempo.
 • Jij hebt de beschikking over een opleidingscoach en adviseur.
 • Jij krijgt les bij de opleider met het hoogste slagingspercentage van Nederland.
 • Jij krijgt les van hooggekwalificeerde docenten.
 • Jij werkt met de modernste apparatuur.
 • Jij volgt praktijklesdagen in het mooiste lesgebouw van Nederland. 

Inhoud opleiding pedicure

Tijdens onze opleiding pedicure krijg je alle kennis en vaardigheden die je later nodig hebt in je beroep en méér. De opleiding pedicure bestaat uit de volgende kerntaken:

 • Uitvoeren van een voetonderzoek en opstellen van een behandelplan.
 • Uitvoeren van een basisbehandeling.
 • Adviseren over en verkopen van voetverzorgende producten en diensten.
 • Vestigen als zelfstandig pedicure en uitvoeren van ondernemersactiviteiten.

Kies je eigen studiewijze

Bij Acuive kun je op verschillende manieren de opleiding pedicure volgen. Je kunt ervoor kiezen om veel zelf te doen of juist veel klassikale lessen te volgen. Studeer je het liefste zelfstandig, in het tempo dat jij prettig vindt? Kies dan voor de flexibele variant. Je volgt enkele klassikale praktijklesdagen op een moment dat het jou uitkomt. Wil je liever vaste contact momenten en meer klassikale bijeenkomsten? Dan kies je voor een klassikale variant. Wil je extra voordelig uit zijn, dan kies je voor de basic variant. Je kunt kiezen uit de volgende mogelijkheden:

 • Basic € 595,-
 • Flexibel € 1.195,- 
 • Flexibel klassikaal € 1.695,-

Met ons persoonlijk studie advies ben jij verzekerd van de opleiding die bij jou past! Wil je meer informatie over deze studiewijzen, inclusief de kosten, neem dan gerust contact met ons op, of bezoek één van onze open dagen. Je bent van harte welkom!

Praktijk- en beroepsgericht onderwijs

Modern vakmanschap vereist meer dan alleen vakkennis. Daarom word je bij ons praktijk- en beroepsgericht opgeleid. We vinden het belangrijk dat je jezelf ook na je opleiding (financieel) kunt redden. Daar stemmen we onze lessen van de opleiding pedicure uiteraard op af.

Open dag

Kom langs op één van onze open dagen en ervaar de sfeer van onze opleiding pedicure. Op de eerste zaterdag van elke maand bieden wij geïnteresseerden de kans om langs te komen en kennis te maken met medewerkers en docenten. Ook kun je onze praktijkruimtes bekijken en is er gelegenheid om vragen te stellen. Hou onze agenda in de gaten en kom langs op onze volgende open dag.

Over Acuive

Bij Acuive werken hooggekwalificeerde docenten die jou helpen bij het behalen van een erkend diploma. Je stelt zelf jouw studietraject samen en kunt dit aanpassen aan een tempo dat voor jou prettig is. Het diploma dat je haalt, is erkend door een externe exameninstelling voor de Uiterlijke Verzorgingsbranche en geeft je hierdoor de mogelijkheid om bijvoorbeeld in het buitenland te werken. Elk jaar weer hebben wij hoge slagingspercentages, waardoor jij zo min mogelijk geld kwijt bent aan examenkosten. De praktijklesdagen worden gegeven bij CollegePoint in Amersfoort, het mooiste lesgebouw van Nederland.

 

 

 

 

Opleidingsspecificatie brancheopleiding pedicure

Vooropleiding Geen, goede kennis van de Nederlandse taal is gewenst.
Aanbevolen studieduur 5 tot ... maanden*
Lesgeld vanaf € 595,- 
Inschrijfkosten € 75,-
Examinerende instantie Exuive 
Theorie-examens 3
Casusexamen 1
Praktijkexamen
Portfolio ondernemen 1
Examenkosten Afhankelijk van de actuele prijzen van de examinerende instantie.
Studieboeken Geen, het benodigde lesmateriaal is in de pedicure opleiding opgenomen.
Stage Niet nodig.

 

* De genoemde studieduur geldt bij een gemiddeld studietempo. Uiteraard kun je sneller studeren en de cursus vlugger afronden, of langzamer, als je dat wenst.

** Kies je voor betaling in termijnen, dan worden de kosten met 15% (deelbetalingskosten) verhoogd! Eventuele tussentijdse prijswijzigingen worden niet doorberekend.

Kosten opleiding pedicure

De kosten voor de opleiding pedicure zijn inclusief studieboeken of -readers, (studie-) en praktijklesdagen. De examen- en materiaalkosten vallen hier niet onder. Behalve het volgen van de praktijklesdagen op school moet je veel thuis oefenen om ook de praktijk zo goed mogelijk te leren beheersen. Daarom heb je voor deze opleiding pedicure een materiaalpakket nodig. Om teleurstellingen te voorkomen, wordt dat door de school geleverd. Een mooie bijkomstigheid hiervan is dat je meteen je investeringen kunt terugverdienen.

Onze opleiding pedicure is vrijgesteld van BTW en onder voorbehoud van prijswijzigingen door derden. 

 

 

Examen opleiding pedicure 

Alle examens worden afgenomen door Exuive, een onafhankelijke exameninstelling voor alle beroepen in de Uiterlijke Verzorgingsbranche. De examens worden afgenomen op de locatie CollegePoint in Amersfoort, waar ook alle praktijklesdagen worden gevolgd. Exuive is door het ministerie van OC&W aangewezen als erkende exameninstelling. Je bent dus verzekerd van een branchediploma, waarmee je kunt doorleren en wat internationaal wordt geaccepteerd.

Bij Exuive worden alle theorie-examens digitaal afgenomen. Daarvoor betaal je geen extra kosten. Het voordeel van dit digitale examen is dat je meteen weet of je bent geslaagd of gezakt en wat je behaalde cijfer is. Bij onverhoopt zakken, bestaat er een herexamenregeling. Daardoor kun je meteen herkansen.

Ook de praktijkexamens van Exuive zijn van hoge kwaliteit. De examens, of 'Proeven van Bekwaamheid', worden afgenomen door hoog opgeleide, vriendelijke assessoren die je alle ruimte geven om te laten zien wat je kunt. Na dit examen krijg je een evaluatiegesprek, waarin je meteen hoort of je geslaagd bent of gezakt en wat eventueel beter kan. Zo weet je altijd precies waar je aan toe bent en hoeft je studie geen onnodige vertraging op te lopen.

Je kunt iedere tweede zaterdag van de maand, of twee weken later op dinsdagmiddag, één of meer theorie-examens afleggen. De praktijkexamens vinden iedere maand plaats. Alle examendata zijn vastgelegd. Een examen moet uiterlijk vier weken voor het examen zijn aangevraagd met een inschrijfformulier.

Vrijstellingen

Voor sommige onderdelen van de pedicure opleiding kom je in aanmerking voor vrijstelling. De examinerende instantie verleent deze vrijstelling. Als je in aanmerking denkt te komen voor één of meerdere vrijstellingen, geef je dit aan op het aanmeldingsformulier. Je dient hierbij een kopie van je diploma's en/of certificaten met cijferlijst toe te voegen op basis waarvan je denkt voor vrijstellingen in aanmerking te komen. Denk eraan dat deze diploma's niet ouder mogen zijn dan 5 jaar! Voor de aanvraag van een vrijstelling worden kosten doorberekend. Wil je hier meer informatie over? Bel of mail ons gerust.

 

 

 

MBO-opleiding pedicure

Je kunt binnenkort bij Acuive kiezen voor een branche- of een MBO-diploma pedicure opleiding. Beide zijn erkend en waardevol. Vakinhoudelijk zijn de branchediploma’s precies hetzelfde als de MBO-diploma’s. 

De MBO- of crebodiploma’s hebben naast de vaktechnische onderdelen nog andere vakken. Dat zijn de generieke vakken, zoals rekenen, Nederlandse- en Engelse taal en de Leren & Burgerschapverplichting (vroeger maatschappijleer). Daarnaast moet je voor een MBO-diploma stage lopen (dat heet BPV/beroepspraktijkvorming) en je moet één of meerdere Keuzedelen volgen.

Let op: op dit moment worden de MBO-opleiding pedicure nog niet aangeboden door Acuive. Mocht je kiezen voor een MBO-opleiding pedicure, dan kun je je het beste inschrijven bij een ROC. 

Waarom zijn aanvullende examens nodig voor een MBO-diploma?

Een MBO-diploma valt onder de ‘Wet Educatie en Beroepsonderwijs’ (WEB). Die wet schrijft voor dat een MBO-opleiding niet alleen gericht is op het ontwikkelen van vakmanschap, maar ook op het kunnen meedoen in de maatschappij. Dit wordt de drievoudige kwalificering van het MBO genoemd: opleiden tot een beroep, opleiden tot burgers die volwaardig deelnemen aan de maatschappij en doorstromen naar een hoger onderwijsniveau. Taal- en rekenvaardigheden worden gezien als basisvaardigheden, die nodig zijn om aan deze drie functies te kunnen voldoen.

Toelating

De brancheopleiding pedicure is een vakopleiding op niveau 3. Deze opleiding is voor iedereen toegankelijk.

Mocht je kiezen voor de MBO-opleiding pedicure dan staan de toelatingseisen vast:

 • Kaderberoepsgerichte leerweg: je hebt een diploma voor lbo, vbo of vmbo.
 • Theoretische leerweg: je hebt een diploma voor mavo of vmbo.
 • Gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of vmbo.
 • Basisberoepsopleiding: je hebt een diploma basisberoepsopleiding (MBO niveau 2).
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.
 • Je hebt een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Keuzedelen

Keuzedelen zijn nieuwe onderdelen van het MBO-diploma. Het is een verbreding of verdieping van de opleiding. Keuzedelen zijn ingevoerd door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OC&W) om meer ruimte te bieden voor maatwerk voor de student. Aan elke opleiding zijn meerdere keuzedelen gekoppeld waaruit een keuze gemaakt kan worden die past bij de situatie van de student.

 

Opleiding medisch pedicure

Heb je de opleiding pedicure succesvol afgerond? Groei dan door naar medisch pedicure en volg de opleiding medisch pedicure.

Wanneer je in het bezit bent van een geaccepteerd branchediploma pedicure kun je in een korte tijd doorgroeien naar medisch pedicure. Met het branchediploma medisch pedicure mag je patiënten met een risicovoet behandelen. De kosten van deze behandeling kunnen gedeclareerd worden bij de ziektekostenverzekeraars, waardoor de vraag naar de medisch pedicures hoog is. Registreer je daarom na het behalen van het branchediploma medisch pedicure bij het Kwaliteitsregister Pedicure (KRP).

Ben je geïnteresseerd in de opleiding medisch pedicure? Acuive heeft speciaal voor jou de brancheopleiding medisch pedicure ontwikkeld. 

Medisch pedicure sport

Goed nieuws! Binnenkort start Acuive met de specialisatie medisch pedicure sport. Meer informatie volgt binnenkort op onze website. Informatie aanvragen kan al via: info@acuive.nl. Al eerder schreven we een nieuwsbericht over deze mooie ontwikkeling.

Inschrijfformulier Opleidingen / Curussen

Via onderstaand formulier kun je je inschrijven voor een van onze opleidingen of cursussen. Kies eerst je opleiding of cursus. Vul vervolgens jouw persoonlijke gegevens in. Onderaan deze pagina kun je jouw inschrijving bevestigen, waarna je jouw lesmateriaal ontvangt en wij contact zullen opnemen.

Kijk voor de opleidingsspecificaties bij de desbetreffende cursus/ opleiding of themadag.

* = verplichte velden

Selecteer jouw opleiding / cursus*

Branchediploma Pedicure Prijs ineens: € vanaf 595,-
Prijs per maand: € op aanvraag
(10 maanden)
Branchediploma Medisch Pedicure Prijs ineens: € vanaf 895,-
Prijs per maand: € op aanvraag
(10 maanden)

Vul jouw persoonlijke gegevens in

Heeft u vragen over deze keuzes bel ons dan op: 088 - 37 45 400
Let op: betaling per maand of in termijnen is alleen mogelijk indien dit bij de opleiding is vermeld.
Ik heb de Algemene voorwaarden gelezen en ga hiermee akkoord.*
Administratie- en inschrijvingskosten bedragen €75,- voor alle opleidingen en €25,- voor cursussen

Acuive kantoor

Acuive opleidingen bv
Hoofdkantoor
Dijkhuizen 13
7961 AE Ruinerwold
T: 088 - 37 45 400

 

Praktijklessen/examenlocatie

Praktijklessen/examenlocatie
CollegePoint
Recordweg 1
3821 AS AmersfoortT: 033 - 45 66 500

contact