We gebruiken Cookies om functies voor social media te bieden of om website verkeer te analyseren.
Privacyverklaring

De zin en onzin van de ‘onbeperkt zonnen’ formule

Onbeperkt zonnen voor een vast bedrag per maand; deze nieuwe abonnementsvorm in Nederland doet veel stof opwaaien. Huidartsen geven aan niet blij te zijn met de formule, terwijl aanbieders de kritiek zwaar overtrokken vinden. In onze rubriek de zin en onzin van gaan we er dieper op in.

Dermatologen: ‘de zonnebank is gevaarlijk’

Volgens dermatoloog Jorrit Terra van het Universitair Medisch Centrum Groningen is een kwartiertje zonnebank even schadelijk als een hele dag onbeschermd zonnen aan de Middellandse Zee. Ook dermatoloog Gertruud Krekels van het Catharina ziekenhuis in Eindhoven vindt dat we ‘af moeten van het idee dat een bruin kleurtje gezond is’. 

Hoe zit dat met voorbruinen? Dat is toch goed?

De zon bevat UVA en UVB straling. UVA staat voor aging: deze stralen dringen dieper door in de huid en daar krijg je rimpels van. UVB staat voor burning: deze straling zorgt voor verbranding en je huid krijgt een dikkere laag. In de zonnebanken zit bijna alleen maar UVA straling. Je huid wordt dus niet dikker na het bezoek aan de zonnebank. 

En hoe zit het met de aanmaak van vitamine D?

Een positief effect van onbeschermd buiten zijn, is de aanmaak van vitamine D. Iedere dag een kwartiertje naar buiten levert je een gezonde dosis vitamine D op. De zon hoeft hier niet eens voor te schijnen. De zonnebank zorgt niet voor de aanmaak van vitamine D. 

Wat doet het voor je humeur?

De zon zorgt voor de aanmaak van endorfine, het gelukstofje. De zonnebank zorgt voor de aanmaak van endorfine. Maar er zijn zeker ook andere manieren om dit gelukstofje binnen te krijgen. Wat dan? Nou, bijvoorbeeld leuke dingen gaan doen. Ga naar buiten, doe iets leuks en je maakt direct endorfine aan. Geen reden dus om een zonnebank te bezoeken. 

Huidscanner

Zonnebank aanbieders stellen dat ze voldoen aan alle Nederlandse en Europese normen. Zij zijn het niet eens met de kritiek van dermatologen. Verder stellen zij dat de huidscanner signaleert hoe lang jij onder de zonnebank kunt. Als de zonnebank schade aan je huid detecteert, wordt aangeraden niet onder de zonnebank te gaan, aldus de aanbieders. 

Dus?

Ons advies? Wees voorzichtig en neem geen risico. Als je toch wilt zonnen, of onder de zonnebank wilt, gebruik dan een goede bescherming. Wij geven de volgende tips:

  • Heb je een lichte huid die niet makkelijk verkleurt of zijn er sproetjes en moedervlekken aanwezig op je huid? Ga dan niet onder de zon of zonnebank.
  • Ga niet meer dan twintig minuten per sessie en tien keer per jaar onder de zonnebank.
  • Heb je jeukende, prikkende of irriterende huid? Raadpleeg je huisarts. 

Wil je meer te weten komen over huidverzorging, of hier je beroep van maken? Bij Acuive kun je direct aan de slag met bijvoorbeeld de erkende brancheopleiding schoonheidsspecialist.  

Zonnebank.jpg

Contact

Acuive opleidingen bv
Hoofdkantoor
Dijkhuizen 13
7961 AE Ruinerwold
T: 088 - 37 45 400
Praktijklessen / examenlocatie
CollegePoint
Recordweg 1
3821 AS AmersfoortT: 033 - 45 66 500

Klachten en beroepsprocedure

Opleidingsvoorwaarden

 

contact