We gebruiken Cookies om functies voor social media te bieden of om website verkeer te analyseren.
Privacyverklaring

Hoe voorkom jij klachten na langdurig staan of zitten?

Ken je dat? Je hebt de hele dag klanten behandeld en last van zware en zeer vermoeide benen. Of heb je misschien veel rugklachten of last van spataderen? Hoe voorkom jij klachten na langdurig staan of zitten?

Tijdens onze pedicure opleiding leren we je meer dan alleen het vak. Een goede bedrijfsvoering en beroepsuitoefening vinden wij net zo belangrijk. In dit studieboek is dit dan ook uitgebreid beschreven. Dit boek is onderdeel van onze pedicure opleiding, maar je kunt het ook 'los' bestellen via de website van Uitgeverij Container.

Oorzaak klachten langdurig staan of zitten

Als je te lang staat of zit en daardoor te weinig beweegt, drukken de spieren de bloedvaten dicht waardoor er weinig aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen is. De pompwerking van bewegende spieren is afwezig en  de doorbloeding van de spieren neemt af. Hierdoor worden afvalstoffen moeilijker afgevoerd.

Wat zijn de gevolgen?

Een slechte doorbloeding kan serieuze gevolgen hebben. We zetten er een aantal op een rijtje:

  • Spiervermoeidheid
    Door de geringe afvoer van afvalstoffen ontstaat vermoeidheid. Dit kan aanvoelen als zware benen.
  • Kraakbeenvervorming
    Weinig beweging in gewrichten leidt tot vervorming van het kraakbeen. Het kraakbeen wordt ‘als een spons’ leeg geperst, vooral als de spierspanning rondom het gewricht hoog is. De ‘smering’ van het gewricht is verminderd en bewegen doet pijn.
  • Spataderen
    Het bloed dat in de benen en voeten nodig is voor de voorziening van zuurstof en brandstof wordt door de werking van de beenspieren uit de aderen geperst en omhoog geleid. Als de spieren niet voldoende actief zijn, blijft het bloed in de aderen en wordt de druk op de kwetsbare klepjes te groot. Deze beschadigen dan, wat bij de aderen aan de buitenkant van het been te zien is als spataderen.

Wat kun je eraan doen?

Heel simpel! Wissel af van werkhouding. Ga wat vaker lopen als je te lang zit of zitten als je te lang staat. Stel desnoods een alarm in om je te helpen herinneren. Blijf in ieder geval bewust in beweging. Eet goed en gezond en rook niet!

Sta-steun

Een sta-steun kan als alternatief voor staand werk worden gebruikt, maar als alternatief voor zittend werk is een sta-steun zeker niet geschikt. De sta-steun kan tot wel 60% van het lichaamsgewicht overnemen waardoor de benen minder belast worden. De reikwijdte van jou als zorgverlener is groot en je kunt het gebruik van de sta-steun makkelijk afwisselen met daadwerkelijk staan.

Opleiding spatadertherapie

Niet alleen jij als zorgverlener kan klachten krijgen door langdurig staan of zitten. Jouw klanten dus ook! Breid je dienstverlening daarom uit met bijvoorbeeld spatadertherapie. Binnenkort start Acuive met de opleiding spatadertherapie. Spatadertherapie is gericht op het verbeteren van de doorstroming in de bloed- en lymfevaten van de benen. Daarmee wordt het herstellend vermogen van het lichaam gestimuleerd. Heb jij interesse in deze opleiding? Mail dan naar info@acuive.nl

Ken je ons nog niet? Kom dan kennis met ons maken tijdens een van onze open dagen. Je bent van harte uitgenodigd. De eerstvolgende open dag is op 1 september. 

123-spataders-been-5-anat--03-18.jpg

Contact

Acuive opleidingen bv
Hoofdkantoor
Dijkhuizen 13
7961 AE Ruinerwold
T: 088 - 37 45 400
Praktijklessen / examenlocatie
CollegePoint
Recordweg 1
3821 AS AmersfoortT: 033 - 45 66 500

Klachten en beroepsprocedure

Opleidingsvoorwaarden

 

contact