We gebruiken Cookies om functies voor social media te bieden of om website verkeer te analyseren.
Privacyverklaring

Droog haar na je vakantie voorkomen? We geven je 14 tips

Net terug van vakantie? En sta je ’s ochtends wel eens voor de spiegel om je haar in model te brengen op zoek naar dat beetje glans? Niet getreurd, je bent niet de enige. Veel mensen kampen met droog haar. 

Acuive staat bekend als een top kappersopleiding. We weten dus veel over haar. We delen graag een aantal tips: 

Zorg dat je voldoende Vitamine A binnenkrijgt

Vitamine A is vanwege diverse redenen essentieel voor het menselijk lichaam. Één reden is dat het nodig is voor de talgproductie. Door voldoende Vitamine A binnen te krijgen, houd je de talgproductie optimaal en kun je droog haar voorkomen. Hoe kom je dan aan Vitamine A? Eet voldoende vlees, vis, zuivelproducten, groente (wortels, brocolli en bloemkool) en fruit (sinaasappels en mandarijnen).

Was je haar met lauw water

Wil je droog haar wassen? Zorg dan dat je dit niet met al te heet water doet. De hoge temperaturen dragen niet bij aan het herstelproces en brengen juist eerder schade toe. Probeer in eerste instantie lauw water en werk de temperatuur desnoods iets omhoog. 

Is je droge haar eenmaal gewassen? Spoel het dan nog eens af met koud water. Het koude water zal de haarschubben sluiten, waardoor het vochtgehalte in je haar beter in balans blijft. Zo slaag je er tamelijk simpel in om droog haar te hydrateren.

Was je haar niet teveel met shampoo

Talg houd je haar 'vettig'. Door je haar vaak te wassen met shampoo, verwijder je keer op keer weer de talg van de hoofdhuid. Hierdoor kan het dus niet in je haar worden opgenomen, waardoor je haar er droog uit gaat zien. Probeer je haar dus niet meer dan 2 of 3 keer per week te wassen. Dit is vaak lastig, maar écht de moeite waard. Wederom dus een tip om droog haar te voorkomen.

Vermijd zeewater en zwembadwater

In het verlengde van je droge haar te vaak wassen ligt het vaak een duik nemen in zeewater en zwembadwater. Dat zit zo. De zee bevat zout en in het zwembad zit (vrijwel altijd) chloor. Zowel zout als chloor hebben een effectief reinigende werking en zullen ook talg verwijderen. Het gevolg is droog haar. 

Probeer dus niet te vaak in de zee of het zwembad te zwemmen, spoel je haar vóór en na het zwemmen af met kraanwater, ga niet kopje onder óf draag een badmuts. Ook zo kun je droog haar voorkomen.

Vermijd haarproducten met alcohol

Ook alcohol is een effectieve reiniger en komt nog best vaak voor in haarproducten. Vermijd deze producten want het zal je haar alleen maar meer uitdrogen. Let er bij de aankoop van haarproducten op dat ze speciaal voor droog haar zijn.

Vermijd chemische behandelingen

Met chemische behandelingen bedoelen we bijvoorbeeld permanenten, straighten of je haar laten verven. Deze behandelingen vragen bijzonder veel van je haar. Heb je dus al een slechte haarconditie of droog haar, laat dan geen permanent in je haar zetten en laat het ook niet verven. Droog haar herstelt zo een stuk sneller. Heb je nog geen droog haar en wil je één van bovenstaande chemische behandelingen doen? Zorg dan dat je je haar erna goed verzorgd, om droog haar te voorkomen.

Kijk uit met hitte stylingtools

Stijltangen, Krultangen en Föhns. De temperatuur van deze hitte stylingtools kan oplopen tot maar liefst 230°C. Dit is wellicht een van de meest voor de hand liggende tips voor droog haar, maar vermijd deze tools. En als dat écht geen mogelijkheid is, gebruik dan een lagere temperatuurstand. Het steilen, krullen of drogen duurt dan misschien wat langer, maar je haar kan het in ieder geval beter verdragen en zal minder snel uitdrogen.

Gebruik een Heat Protectant

Als aanvulling op de hitte stylingtools: als je ervoor kiest om dergelijke tools wel te gebruiken, gebruik dan ook een heat protectant. Heat Protectants leggen een soort seal om je haar en beschermen het zo tegen de warmte. Let wel, je haar krijgt nog steeds hoge temperaturen te verduren, maar in mindere mate dan wanneer je geen heat protectant gebruikt.

Zorg dat je niet lang in droge ruimtes zit

Een lage luchtvochtigheid heeft invloed op je gezondheid, alsook op je haar. Zorg daarom dat je niet te veel in droge ruimtes zit. Wat bedoelen we daarmee? Ruimtes waar bijvoorbeeld weinig tot geen luchtcirculatie is en waar de verwarming heel hoog staat. De lucht wordt hier erg droog door. En dat kan zich vertalen naar droog haar. Open dus iets vaker een raam, hang waterbakjes aan de verwarming of neem een luchtbevochtiger.

Let op welke haarborstel of kam je gebruikt

Een haarborstel of kam kan helpen om talg door je haar te verspreiden. Echter zou het ook je haar kunnen beschadigen, zeker als het droog is. Mocht je nylon pennen gebruiken, zorg dan dat de pennen niet te dicht bij elkaar staan en kijk of er bolletjes op zitten. Deze laatste masseren de hoofdhuid en stimuleren de talgproductie. 

Idealiter gebruik je trouwens varkens- of zwijnenhaar. Deze 'bristles' zijn veel soepeler dan nylon, buigen meer mee en zijn zachter voor je haar. Bovendien sluiten ze de haarschubben, zodat je droge haar beter kan hydrateren en herstellen.

Trakteer jezelf op hoofdmassages

Als je droog haar hebt en van hoofdmassages houdt, dan komt dat goed uit. Door de hoofdhuid te masseren stimuleer je de talgproductie. Deze vetten verspreiden zich weer door je haar en dat maakt je kapsel vervolgens weer minder droog. Af en toe eens lekker de hoofdhuid masseren, of beter nog, láten masseren, is dus ook een (lekkere) tip tegen droog haar.

Droog haar verbergen (let op: geen remedie!)

Droog haar verzorgen kost tijd. Je droge haar is niet van de ene dag op de andere hersteld. Maar je ontmoet vaak wel de volgende dag alweer vrienden, familie en collega's. We kunnen ons voorstellen dat voor momenten als deze, het fijn is om je droge haar te verbergen. Om dat te doen, raden we aan om een glansspray of serum te gebruiken. 

Deze producten zijn dus niet geschikt om droog haar te behandelen of te herstellen. Maar ze zijn wel geschikt om droog haar glad en glanzend te maken. Zo ziet je haar er gezond uit en kun je in ieder geval met een fijn gevoel naar buiten of mensen ontvangen.

Laat je punten regelmatig knippen

Nog een oplossing tegen droog uitziend haar. Droog haar heeft vaak gespleten punten. Door die eraf te (laten) knippen, oogt je haar al gauw een stuk minder droog en ziet het er gezonder uit. Bovendien voorkom je zo dat de haarpunten verder splijten.

Vraag je kapper om advies

Zit je letterlijk en figuurlijk met je handen in je haar? Breng dan een bezoek aan je kapper of haarstylist en vraag om advies. Hij of zij kan je haarconditie het beste inschatten en een passend, persoonlijk advies geven voor thuisverzorging. Je zou natuurlijk ook voorafgaand een behandeling tegen droog haar in de salon kunnen ondergaan.

Wil jij meer te weten komen over hoe je het beste om kunt gaan met krullend haar of wil je zelf leren om krullen te knippen? Bij Acuive kan je een kappersopleiding volgen en binnen 10 maanden een erkend diploma behalen. Meer informatie? Mailnaar info@acuive.nl. Je bent uiteraard ook van harte welkom op onze open dag.

haar_stock.jpg

Contact

Acuive opleidingen bv
Hoofdkantoor
Dijkhuizen 13
7961 AE Ruinerwold
T: 088 - 37 45 400
Praktijklessen / examenlocatie
CollegePoint
Recordweg 1
3821 AS AmersfoortT: 033 - 45 66 500

Klachten en beroepsprocedure

Opleidingsvoorwaarden

 

contact