We gebruiken Cookies om functies voor social media te bieden of om website verkeer te analyseren.
Privacyverklaring

Inhoud kappersopleiding basis

Een belangrijk aspect van de kappersopleiding basis zijn de zeven intensieve, gratis praktijkdagen. Onder begeleiding van deskundige docenten leer je de fijne kneepjes van het vak.

De cursus is inclusief:

 • 7 praktijkdagen.
 • Het beste studiemateriaal.
 • Flexibele examinering.
 • Erkend diploma.
 • Mooiste praktijklocatie.

Op de praktijklesdagen, in kleine groepen van maximaal 10 personen, doe je samen met je medestudenten alle praktijkervaring op die je nodig hebt om een succesvol kapper te worden.

Praktijk- en Beroepsgericht

Modern vakmanschap vereist meer dan alleen vakkennis. Daarom word je bij ons praktijk- en beroepsgericht opgeleid. We vinden het belangrijk dat je jezelf ook na je opleiding (financieel) kunt redden. Daar stemmen we onze lessen dan ook op af.

Examen kappersopleiding

Alle examens worden afgenomen door Exuive, een onafhankelijke exameninstelling voor alle beroepen in de uiterlijke verzorgingsbranche. De examens worden afgenomen op de locatie van CollegePoint in Amersfoort, waar ook alle praktijklesdagen worden gevolgd. Exuive is door het ministerie van OC&W aangewezen als erkende exameninstelling. Je bent dus verzekerd van een goed diploma waarmee je kunt doorleren en wat internationaal wordt erkend.

Bij Exuive worden alle theorie-examens digitaal afgenomen. Daarvoor betaal je geen extra kosten. Het voordeel van dit digitale examen is dat je meteen weet of je bent geslaagd of gezakt en wat je behaalde cijfer is. Bij onverhoopt zakken bestaat er een herexamenregeling. Daardoor kun je meteen herkansen.

Ook de praktijkexamens van Exuive zijn van hoge kwaliteit. De examens, of 'Proeven van Bekwaamheid', worden afgenomen door hoogopgeleide, vriendelijke assessoren die je alle ruimte geven om te laten zien wat je kunt. Na dit examen krijg je een evaluatiegesprek waarin je meteen hoort of je geslaagd bent of gezakt en wat eventueel beter kan. Zo weet je altijd precies waar je aan toe bent en hoeft je studie geen onnodige vertraging op te lopen.

De aanvraag termijn voor een examen is vier weken. Je kunt elke tweede zaterdag van de maand een of meer theorie-examens afleggen. De praktijkexamens worden kort na de laatste praktijkles dag van een onderdeel gepland.

Vrijstellingen

Voor sommige onderdelen van de opleiding kom je in aanmerking voor vrijstelling. De examinerende instantie verleent deze vrijstelling. Als je in aanmerking denkt te komen voor één of meerdere vrijstellingen, geef je dit aan op het aanmeldingsformulier. Je dient hierbij een kopie van je diploma's en/of certificaten met cijferlijst toe te voegen op basis waarvan je denkt voor vrijstellingen in aanmerking te komen. Als jouw diploma voorkomt op de vrijstellingslijst is de aanvraag van de vrijstelling kosteloos.

 

 

Opleidingsspecificatie kappersopleiding basis

Vooropleiding Geen. Beheersing van de Nederlandse taal is gewenst
Aanbevolen studieduur 10 maanden*
Lesgeld €895,00 in één keer**
  €98,45 p/m (10 termijnen)
Inschrijfkosten €75,00
Examinerende instantie Exuive Examens
Theorie-examen 2
Praktijkexamen 3
Proeve van bekwaamheid 1
Examenkosten Afhankelijk van de actuele prijzen van de examinerende instanties
Lesboeken Geen, het benodigde lesmateriaal is in de opleiding opgenomen
Stage Niet nodig

* De genoemde studieduur geldt bij een gemiddeld studietempo. Uiteraard kun je sneller studeren als je dat wilt en zo de cursus vlugger afronden, of langzamer als je dat wenst.

** Kies je voor betaling in termijnen, dan worden de kosten met een klein bedrag verhoogd! Eventuele tussentijdse prijswijzigingen worden niet doorberekend.

Kosten kappersopleiding basis

De kosten voor de kappersopleiding zijn inclusief studiemateriaal, theorie en praktijklessen. De examenkosten en de praktijkwerkmaterialen vallen hier niet onder. Behalve het volgen van de praktijklessen op school dien je ook veel thuis te oefenen om de praktijk zo goed mogelijk te leren beheersen. Daarom heb je voor deze basisopleiding een materialenpakket nodig. Een mooie bijkomstigheid hiervan is dat je meteen jouw investeringen kunt terugverdienen.

 

 

Startmomenten kappersopleiding basis

Ben je enthousiast geworden en wil je starten met de kappersopleiding basis? Je kunt je via onze site direct inschrijven. Er kan op elk moment in het jaar gestart worden met de opleiding. Na jouw inschrijving nemen wij contact met jou op en stellen we een opleidingstraject op maat samen. En wanneer jij klaar bent voor een examen, plan je dit zelf in. De termijn voor het aanvragen van examens is vier weken. Voor de praktijkexamens geldt dat deze snel na de laatste lesdag van het onderdeel aangeboden worden.

Werkmogelijkheden na de kappersopleiding basis

Na de basisopleiding kun je gaan werken bij verschillende type kappersbedrijven: gespecialiseerde dames- of herensalons, gemengde kapsalons en specifieke kapsalons. De meeste kappersbedrijven zijn gemengde bedrijven. Je kunt ook als zelfstandig ondernemer je eigen kapsalon starten of ambulant gaan werken. Je komt dan als kapper bij de klant aan huis.

Je kunt er ook voor kiezen om verder te gaan leren voor het vakdiploma kapper of het diploma ondernemend kapper.

Vakopleiding Allround Kapper

Na je basis kappersopleiding kun je een echte professional worden door verder te leren voor het Vakdiploma. Je klanten komen dan niet alleen meer bij jou voor hun haarverzorging, zoals wassen, knippen, kleuren opbrengen en permanenten. Ze komen dan ook voor snijden, lang haar, watergolven en de perfecte kleur. Je geeft professioneel advies over wat het best bij de klant past en over de behandeling van (eventuele) haarproblemen. Daarnaast verkoop je haarverzorgingsproducten en meer behandelingen. Als vakbekwaam kapper werk je vaak in je eigen kapsalon, of als eerste kapper bij een grote salon. Je kunt ook ambulant gaan werken (als kapper die bij de klant aan huis komt.) Lees meer over de Vakdiploma Allround Kapper.

 

 

 

Open dag / Kick off

Kom langs op een van onze open dagen en ervaar de sfeer van onze opleiding. Op de derde zaterdag van de maand bieden wij geïnteresseerden de kans om langs te komen en kennis te maken met medewerkers en docenten. Ook kun je onze praktijkruimte bekijken en is er gelegenheid om vragen te stellen. Hou onze agenda in de gaten en kom langs op onze volgende open dag.

Over Acuive

Bij Acuive werken hooggekwalificeerde docenten die jou helpen bij het behalen van een erkend diploma. Je stelt zelf jouw studietraject samen en kunt dit aanpassen aan een tempo dat voor jou prettig is. Het diploma dat je haalt is erkend door een externe exameninstellingen voor de Uiterlijke Verzorginsbranche en geeft je hierdoor de mogelijkheid om bijvoorbeeld in het buitenland te werken. Elk jaar weer hebben wij hoge slagingspercentages, waardoor jij zo min mogelijk geld kwijt bent aan examenkosten. De praktijklessen worden gegeven bij CollegePoint in Amersfoort.

Kappersopleiding

Met een kappersopleiding van Acuive kun je binnen tien maanden een erkend kappersdiploma halen en meteen aan de slag als kapper. Wij bieden een betaalbare en flexibele kappersopleiding met:

 • Een erkend diploma, binnen 10 maanden
 • Een uitstekend vooruitzicht op een baan
 • Een hoog slagingspercentage
 • Hooggekwalificeerde docenten
 • De modernste apparatuur

De praktijklessen vinden plaats in Amsterfoort op de mooiste praktijklocatie van Nederland (Recordweg 1). De lesuren zijn tussen 09:00 en 17:00 uur op vrijdag of zaterdag.

Bij Acuive vind je de volgende erkende kappersopleidingen:

Kappersopleiding Basis

Een verzorgd kapsel ziet er goed uit en voelt zich vaak ook goed. En als kapper, kun jij hieraan bijdragen. Je klanten komen bij jou voor hun haarverzorging: wassen, knippen en/of snijden, (ont)kleuren, permanenten en watergolven. Ook föhnen en stylen zijn manieren om je klant het kapsel te geven dat hij of zij wil. Je geeft advies over wat het best bij de klant past en over de behandeling van (eventuele) haarproblemen. Daarnaast verkoop je haarverzorgingsproducten.

Is een kappersopleiding iets voor jou?

Je moet als kapper niet alleen goed zijn in je vak, maar ook goed met allerlei type mensen kunnen omgaan. Dat je jouw klant centraal stelt en sociaal en communicatief sterk bent, spreekt daarom voor zich. In dit beroep zijn ook een zelfstandige houding, gestructureerd werken en aandacht voor hygiëne heel belangrijk.

De kappersopleiding is een opleiding voor vrouwen én mannen. Toch zijn de meeste kappers vrouwen. Als je er over denkt de kappersopleiding te gaan doen, bedenk dan eens of de volgende kenmerken bij jou passen:

 • Je hecht veel waarde aan uiterlijke verzorging en bent geïnteresseerd in haarverzorging en haarmode.
 • Je houdt er van om je vakmanschap op creatieve wijze in te zetten.
 • Je voelt je verantwoordelijk voor je eigen werk en voor je klanten.
 • Je bent accuraat, klant- en resultaatgericht.
 • Je houdt ervan om met mensen om te gaan, contacten te leggen en te onderhouden.
 • Je kunt zelfstandig werken en bent ook bereid om flink aan te pakken.

Als basis-/ of juniorkapper wordt van je verwacht dat je:

 • Je dienstverlenend opstelt en goed met allerlei soorten mensen kunt omgaan.
 • Kunt bepalen welke behandelingen geschikt zijn voor je klant (en welke juist niet).
 • De klant duidelijk advies geeft over kapsels, behandelingen en producten.
 • Kansen signaleert en producten en behandelingen kunt verkopen.
 • Verschillende typen haarverzorging en haarstyling kunt uitvoeren.
 • Overweg kunt met de producten en apparatuur die je bij de behandelingen nodig hebt.
 • Altijd goed werk levert, ook onder tijdsdruk.
 • Gestructureerd, nauwkeurig, hygiënisch en veilig werkt, volgens de geldende voorschriften.

 

 

Inhoud kappersopleiding basis

Een belangrijk aspect van de kappersopleiding basis zijn de zeven intensieve, gratis praktijkdagen. Onder begeleiding van deskundige docenten leer je de fijne kneepjes van het vak.

De cursus is inclusief:

 • 7 praktijkdagen.
 • Het beste studiemateriaal.
 • Flexibele examinering.
 • Erkend diploma.
 • Mooiste praktijklocatie.

Op de praktijklesdagen, in kleine groepen van maximaal 10 personen, doe je samen met je medestudenten alle praktijkervaring op die je nodig hebt om een succesvol kapper te worden.

Praktijk- en Beroepsgericht

Modern vakmanschap vereist meer dan alleen vakkennis. Daarom word je bij ons praktijk- en beroepsgericht opgeleid. We vinden het belangrijk dat je jezelf ook na je opleiding (financieel) kunt redden. Daar stemmen we onze lessen dan ook op af.

Examen kappersopleiding

Alle examens worden afgenomen door Exuive, een onafhankelijke exameninstelling voor alle beroepen in de uiterlijke verzorgingsbranche. De examens worden afgenomen op de locatie van CollegePoint in Amersfoort, waar ook alle praktijklesdagen worden gevolgd. Exuive is door het ministerie van OC&W aangewezen als erkende exameninstelling. Je bent dus verzekerd van een goed diploma waarmee je kunt doorleren en wat internationaal wordt erkend.

Bij Exuive worden alle theorie-examens digitaal afgenomen. Daarvoor betaal je geen extra kosten. Het voordeel van dit digitale examen is dat je meteen weet of je bent geslaagd of gezakt en wat je behaalde cijfer is. Bij onverhoopt zakken bestaat er een herexamenregeling. Daardoor kun je meteen herkansen.

Ook de praktijkexamens van Exuive zijn van hoge kwaliteit. De examens, of 'Proeven van Bekwaamheid', worden afgenomen door hoogopgeleide, vriendelijke assessoren die je alle ruimte geven om te laten zien wat je kunt. Na dit examen krijg je een evaluatiegesprek waarin je meteen hoort of je geslaagd bent of gezakt en wat eventueel beter kan. Zo weet je altijd precies waar je aan toe bent en hoeft je studie geen onnodige vertraging op te lopen.

De aanvraag termijn voor een examen is vier weken. Je kunt elke tweede zaterdag van de maand een of meer theorie-examens afleggen. De praktijkexamens worden kort na de laatste praktijkles dag van een onderdeel gepland.

Vrijstellingen

Voor sommige onderdelen van de opleiding kom je in aanmerking voor vrijstelling. De examinerende instantie verleent deze vrijstelling. Als je in aanmerking denkt te komen voor één of meerdere vrijstellingen, geef je dit aan op het aanmeldingsformulier. Je dient hierbij een kopie van je diploma's en/of certificaten met cijferlijst toe te voegen op basis waarvan je denkt voor vrijstellingen in aanmerking te komen. Als jouw diploma voorkomt op de vrijstellingslijst is de aanvraag van de vrijstelling kosteloos.

 

 

Opleidingsspecificatie kappersopleiding basis

Vooropleiding Geen. Beheersing van de Nederlandse taal is gewenst
Aanbevolen studieduur 10 maanden*
Lesgeld €895,00 in één keer**
  €98,45 p/m (10 termijnen)
Inschrijfkosten €75,00
Examinerende instantie Exuive Examens
Theorie-examen 2
Praktijkexamen 3
Proeve van bekwaamheid 1
Examenkosten Afhankelijk van de actuele prijzen van de examinerende instanties
Lesboeken Geen, het benodigde lesmateriaal is in de opleiding opgenomen
Stage Niet nodig

* De genoemde studieduur geldt bij een gemiddeld studietempo. Uiteraard kun je sneller studeren als je dat wilt en zo de cursus vlugger afronden, of langzamer als je dat wenst.

** Kies je voor betaling in termijnen, dan worden de kosten met een klein bedrag verhoogd! Eventuele tussentijdse prijswijzigingen worden niet doorberekend.

Kosten kappersopleiding basis

De kosten voor de kappersopleiding zijn inclusief studiemateriaal, theorie en praktijklessen. De examenkosten en de praktijkwerkmaterialen vallen hier niet onder. Behalve het volgen van de praktijklessen op school dien je ook veel thuis te oefenen om de praktijk zo goed mogelijk te leren beheersen. Daarom heb je voor deze basisopleiding een materialenpakket nodig. Een mooie bijkomstigheid hiervan is dat je meteen jouw investeringen kunt terugverdienen.

 

 

Startmomenten kappersopleiding basis

Ben je enthousiast geworden en wil je starten met de kappersopleiding basis? Je kunt je via onze site direct inschrijven. Er kan op elk moment in het jaar gestart worden met de opleiding. Na jouw inschrijving nemen wij contact met jou op en stellen we een opleidingstraject op maat samen. En wanneer jij klaar bent voor een examen, plan je dit zelf in. De termijn voor het aanvragen van examens is vier weken. Voor de praktijkexamens geldt dat deze snel na de laatste lesdag van het onderdeel aangeboden worden.

Werkmogelijkheden na de kappersopleiding basis

Na de basisopleiding kun je gaan werken bij verschillende type kappersbedrijven: gespecialiseerde dames- of herensalons, gemengde kapsalons en specifieke kapsalons. De meeste kappersbedrijven zijn gemengde bedrijven. Je kunt ook als zelfstandig ondernemer je eigen kapsalon starten of ambulant gaan werken. Je komt dan als kapper bij de klant aan huis.

Je kunt er ook voor kiezen om verder te gaan leren voor het vakdiploma kapper of het diploma ondernemend kapper.

Vakopleiding Allround Kapper

Na je basis kappersopleiding kun je een echte professional worden door verder te leren voor het Vakdiploma. Je klanten komen dan niet alleen meer bij jou voor hun haarverzorging, zoals wassen, knippen, kleuren opbrengen en permanenten. Ze komen dan ook voor snijden, lang haar, watergolven en de perfecte kleur. Je geeft professioneel advies over wat het best bij de klant past en over de behandeling van (eventuele) haarproblemen. Daarnaast verkoop je haarverzorgingsproducten en meer behandelingen. Als vakbekwaam kapper werk je vaak in je eigen kapsalon, of als eerste kapper bij een grote salon. Je kunt ook ambulant gaan werken (als kapper die bij de klant aan huis komt.) Lees meer over de Vakdiploma Allround Kapper.

 

 

 

Open dag / Kick off

Kom langs op een van onze open dagen en ervaar de sfeer van onze opleiding. Op de derde zaterdag van de maand bieden wij geïnteresseerden de kans om langs te komen en kennis te maken met medewerkers en docenten. Ook kun je onze praktijkruimte bekijken en is er gelegenheid om vragen te stellen. Hou onze agenda in de gaten en kom langs op onze volgende open dag.

Over Acuive

Bij Acuive werken hooggekwalificeerde docenten die jou helpen bij het behalen van een erkend diploma. Je stelt zelf jouw studietraject samen en kunt dit aanpassen aan een tempo dat voor jou prettig is. Het diploma dat je haalt is erkend door een externe exameninstellingen voor de Uiterlijke Verzorginsbranche en geeft je hierdoor de mogelijkheid om bijvoorbeeld in het buitenland te werken. Elk jaar weer hebben wij hoge slagingspercentages, waardoor jij zo min mogelijk geld kwijt bent aan examenkosten. De praktijklessen worden gegeven bij CollegePoint in Amersfoort.

Inschrijfformulier Opleidingen / Curussen

Via onderstaand formulier kun je je inschrijven voor een van onze opleidingen of cursussen. Kies eerst je opleiding of cursus. Vul vervolgens jouw persoonlijke gegevens in. Onderaan deze pagina kun je jouw inschrijving bevestigen, waarna je jouw lesmateriaal ontvangt en wij contact zullen opnemen.

Kijk voor de opleidingsspecificaties bij de desbetreffende cursus/ opleiding of themadag.

* = verplichte velden

Selecteer jouw opleiding / cursus*

Branchediploma Schoonheidsspecialist Prijs ineens: € 1395,-
Prijs per maand: € 153,45
(10 maanden)
Branchediploma Allround Schoonheidsspecialist Prijs ineens: € 1595,-
Prijs per maand: € 175,45
(10 maanden)
Branchediploma Pedicure Prijs ineens: € 975,-
Prijs per maand: € 107,25
(10 maanden)
Branchediploma Medisch Pedicure Prijs ineens: € 1245,-
Prijs per maand: € 136,95
(10 maanden)
Module risicovoet Prijs ineens: € 595,-
(3 termijnen : 218,17 )
Module specialistische technieken Prijs ineens: € 595,-
(3 termijnen : 218,17 )
Branchediploma pedicure en medisch pedicure Prijs ineens: € 2350,-
Prijs per maand: € 258,50
(10 maanden)
Module ondernemen en bedrijfsvoering, niveau 4 Prijs ineens: € 595,-
(6 termijnen : 109,10 )
Combimodule Specialistische technieken en bedrijfsvoering Prijs ineens: € 895,-
(6 termijnen : 164,10 )
Vakdiploma Basis Kapper Prijs ineens: € 975,-
Prijs per maand: € 107,25
(10 maanden)
Vakdiploma Allround Kapper Prijs ineens: € 995,-
Prijs per maand: € 109,45
(10 maanden)
Vakdiploma Visagie Prijs ineens: € 945,-
(6 termijnen : 173,25 )
Vakdiploma Nagelstyling Prijs ineens: € 945,-
(6 termijnen : 173,25 )

Vul jouw persoonlijke gegevens in

Let op: betaling per maand of in termijnen is alleen mogelijk indien dit bij de opleiding is vermeld.
Administratie- en inschrijvingskosten bedragen €75,- voor alle opleidingen en €25,- voor cursussen

Contact

Acuive opleidingen bv
Hoofdkantoor
Dijkhuizen 13
7961 AE Ruinerwold
T: 088 - 37 45 400
Praktijklessen / examenlocatie
CollegePoint
Recordweg 1
3821 AS AmersfoortT: 033 - 45 66 500

Klachten en beroepsprocedure

contact